SMK chce bojovať proti vyradeniu Univerzity J. Selyeho zo zoznamu univerzít

26.06.2012 Komárno

Bratislava 26. júna (TASR) - SMK plánuje urobiť v rámci Slovenska aj na medzinárodných fórach všetky kroky pre to, aby si Univerzita J. Selyeho v Komárne udržala doterajšie zaradenie medzi univerzitné vysoké školy.

Rezort školstva pod vedením Dušana Čaploviča (Smer-SD) poslal do medzirezortného pripomienkového konania návrh, na základe ktorého by mala Univerzita J. Selyeho, Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne a Akadémia Policajného zboru v Bratislave stratiť status univerzitných vysokých škôl. Od septembra budúceho roka by sa tak mali stať vysokými školami, pričom by sa zmenil aj ich názov. Ministerstvo ako dôvod uviedlo nesplnenie podmienok v rámci komplexnej akreditácie.

Návrhom na preklasifikovanie školy je podľa SMK už druhýkrát vážne ohrozené status quo, ktoré menšinám sľúbil premiér Robert Fico (Smer-SD). "Po zrušení úradu a postu podpredsedu vlády pre národnostné menšiny teraz vláda drasticky zasahuje do vysokoškolského vyučovania v maďarskom jazyku," vyhlásil podpredseda SMK pre školstvo a kultúru László Szigeti. SMK vyzvala vládu, aby dodržala svoj sľub daný zachovaním status quo pre menšiny, inak sa podľa nej stane nevierohodnou.

Univerzita J. Selyeho vznikla na základe zákona z roku 2003. Poslaním univerzity je podľa jej webovej stránky poskytnúť vysokoškolské vzdelanie v materinskom jazyku, pripraviť učiteľov pre materské, základné a stredné školy s vyučovacím jazykom maďarským, vyškoliť teológov a ďalších odborníkov v oblasti ekonómie. Vyučovanie tam prebieha na troch fakultách - Pedagogickej, Ekonomickej a Reformovanej teologickej fakulte.
 

Vyberte región